Een dag in het leven van een Experience Specialist.

Geplaatst op 9 juni 2021

*Dit artikel is geschreven door en met onze voormalig collega Kees van Bree. Hij heeft verschillende jaren enthousiast de functie van operationeel collega uitgevoerd maar is in 2023 helaas plotseling overleden. Ter nagedachtenis aan hem kun je deze ervaring lezen. 

 

Ha Kees! Jij werkt inmiddels al een aantal jaar als Operationeel Experience Specialist bij Expoints. Vertel… Wat houdt dat nou precies in?

Naast de vraag; “wilt u het bonnetje?” wordt deze vraag mij misschien wel het vaakst gesteld. Stiekem zou het soms wel makkelijk zijn om ‘gewoon’ timmerman, fysiotherapeut of accountant te kunnen zeggen. Experience Specialist doet bij veel mensen namelijk niet direct een belletje rinkelen. Nou… om eerlijk te zijn deed dat het bij mij ook niet toen ik enkele jaren geleden ging solliciteren bij Expoints. Maar gelukkig kan ik je daar inmiddels alles over vertellen!

Als OPS’er (zo noemen wij de Experience Specialist intern) ben ik ten eerste een belangrijk onderdeel binnen meerdere accountteams. Een accountteam bestaat meestal uit één of soms meerdere OPSérs en een accountmanager. Samen dragen we zorg voor een bepaalde opdrachtgever. In mijn geval ben ik operationeel aanspreekpunt voor klanten als Nationale-Nederlanden, de Volksbank en ATAG. Onze opdrachtgevers maken gebruik van ons platform om inzicht te krijgen in feedbackresultaten die afkomstig zijn van hún klanten. Een groot gedeelte van mijn dag bestaat uit het doen van werkzaamheden binnen dit platform. Hierbij kun je denken aan het inbouwen, aanpassen en optimaliseren van vragenlijsten en e-mailuitnodigingen, het opzetten en instellen van periodieke pushrapportages of het verbeteren van ons dashboard. Er zitten heel veel functionaliteiten in ons platform waardoor je de ene dag bezig kan zijn met vragenlijsten en emailuitnodigingen en de andere dag met reviews en data. Kennis van ons platform is dus cruciaal, maar ben niet bang, dit leer je vanzelf.

Naast werkzaamheden binnen ons platform bestaat mijn werkdag veelal uit (online) afspraken met opdrachtgevers en intern overleg met collega’s. Klantcontact is een leuk en belangrijk onderdeel van mijn functie. Onze branche is constant in beweging dus meedenken in feedbackoptimalisatie is dagelijkse kost. Om mijn dag helemaal compleet te maken speel ik op kantoordagen graag een potje pool. En hierbij is een nieuwe uitdager gezocht!

Klinkt veelzijdig! En wat vind jij nou echt het allerleukst om te doen?

Binnen Expoints werken we met verschillende specialistenteams. Specialistenteams bestaan uit collega’s die expert zijn op een specifiek onderwerp. Het leuke van deze teams is dat je lid wordt op basis van je interesses en kwaliteiten; het is dus niet per se afhankelijk van je functie. Dit zorgt ervoor dat ik echt tijd kan besteden aan die onderwerpen waar ik energie van krijg. Werken vanuit je eigen kracht noemen ze dat.

Zo ben ik o.a. onderdeel van het designteam waardoor ik mij meer bezig houd met styling van vragenlijsten, e-mailuitnodigingen en rapportages. Hiervan houd ik ook de ontwikkelingen in de markt in de gaten en kijk wat voor Expoints interessant is. Los van mijn specialisme vind ik het vooral leuk om het totale proces tot aan livegang te doorlopen. Dit begint bij het opzetten van een feedbackmodel en resulteert in de uiteindelijke uitvraag met alles wat daaraan vast hangt. Het is best gaaf om te weten dat het eindproduct uiteindelijk door een heleboel mensen gebruikt gaat worden. Recentelijk heb ik bijvoorbeeld samen met de klant de wensen omtrent volautomatische pushrapporten afgestemd, ingebouwd en live gezet. Ook heb ik een keer het proces van livegang van een volledig Spaanse vragenlijst begeleid. Dat vond ik toen erg leuk om te doen omdat ik deze taal ook aan het leren ben. “Matar dos pájaros de un tiro” (oftewel; hier sloeg ik dus twee vliegen in één klap).

Tenslotte maak ik ook nog onderdeel uit van de organisatie van hét hoogtepunt van het jaar; onze jaarlijkse team2daagse. Dit is een project dat naast mijn werkzaamheden loopt, maar waar ik frisse energie uit put.

Eigenlijk zijn er een heleboel dingen die ik leuk vind aan mijn job. De hoge mate van vrijheid en flexibiliteit staan hierin toch ergens bovenaan. Ook de mate van afwisseling tussen de werkzaamheden vind ik fijn. Iedere dag heeft een andere invulling. Hierdoor is mijn werk eigenlijk nooit saai. Het intensieve klantcontact dat ik dagelijks heb, draagt hier ook sterk aan bij. Maar we hebben dan ook gewoon erg leuke opdrachtgevers!

Wat is volgens jou het grootste pluspunt van werken bij Expoints?

De collega’s! Hier wil ik ook zeker de nadruk op te leggen. Expoints is een echte familie en de bedrijfscultuur en sfeer is uniek in mijn beleving. Ik zie mijzelf dan ook als een echte ‘promoter’ die enthousiast vertelt over Expoints tegen familie, vrienden, kennissen of mogelijk geïnteresseerde sollicitanten. Misschien dus ook wel aan jou!

Wil jij net zo’n leuke baan als onze Kees? We zoeken regelmatig nieuwe collega’s!